Кадър от филма "Изневяра"; Снимка: outnow.ch

Изневярата в днешно време не е изключение. Никой не е застрахован, че няма да получи чифт рога или пък че няма да се подаде на изкушението и сам да кръшне на половинката си.

Някои неверници успяват лесно да забравят грешката си. За други пък изобщо не е грешка и дори я повтарят периодично, без значене дали със същия партньор, или с друг. Има обаче една група мъже и жени, чиято съвест и чувство за вина не ги оставят на мира и изпитват потребност да си признаят за изневярата, опитвайки се да запазят връзката си.

Без значение към коя група спадате, трябва внимателно да си помислите преди да изпаднете в откровение пред любимия човек, затова че сте посетили нечие чуждо легло.

Ето и на кои въпроси трябва да си отговорите и какво да вземете предвид:

1. Защо искате да му/ѝ кажете?

Това е базов въпрос – ако искате да си признаете, защото ви гризе съвестта и искате да я успокоите, вие излизате като егоисти. Защо? Защото по този начин вие пренасяте тревогите и угризенията си върху другия, като допълнително наранявате чувствата и доверието му към вас. Ако нямате по-добра причина освен собствената си вина да споделите за изневярата, по-добре не се показвайте като егоист.

2. Това еднократна изневяра ли е, или афера, която ще продължи във времето?

Ако изневярата ви е била грешка, която вие осъзнавате и оценявате като такава и не вярвате да се повтори отново, по-добре прочетете горната точка, защото това означава, че вероятно го правите от чувство за вина. По-добре помислете за план, така че да не се подхлъзнете отново и да кривнете от правия път.

В случай, че това не е еднократно, случвало се е и преди и ще се случи за в бъдеще, по-добре застанете на чисто с партньора си. Вероятно имате по-сериозен проблем и трябва да получите професионална помощ, така че е по-добре половинката ви да е наясно и евентуално да имате нейната подкрепа.

3. Какво целите с признанието си?

Искате ли да излезете на чисто с партньора си и да закрепите връзката си? Искате ли с признанието си да се разделите? Искате ли да се отървете от чувството за вина? Най-добрата причина да си признаете е, ако желаете да заздравите връзката си.

4. Помислете за времето!

Ако тъкмо сте започнали да се виждате и връзката ви не се е задълбочила, по-добре си признайте. В никакъв случай не чакайте да минат години. Ако имате брак и желаете да го запазите, по-добре излезте на чисто с партньора/ката си.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase